banner

Suuttimen valinta korkeapaineruiskutuksessa

Maalaussuuttimen koon valinta korkeapaineruiskutuksessa.

Oikea suutin valitaan materiaalin viskositeetin, maalattavan kohteen koon ja joskus myös maalin valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden hiukkaskoon perusteella.

Ennen kuin voidaan keskustella oikean suuttimen valinnasta, on tarpeen käsitellä sitä, miten suuttimien koot määritellään. Yleisimmissä korkeapaineruiskutuksessa käytettävissä suuttimissa on kaksi tärkeää ominaisuutta. Ensimmäinen ominaisuus on viuhkan leveys. Toinen asia on suuttimen virtausaukon koko. Virtausaukko kertoo reiän halkaisijan, jos se olisi täydellinen ympyrä; näin ollen mitä suurempi halkaisija on, sitä suurempi virtausaukko suuttimessa on.

Aloita suuttimen valinta tarkistamalla ruiskutettavan materiaalin tuoteseloste / käyttöohje.

Löydät ruiskutettavan tuotteen käyttöohjeesta, juuri sille materiaalille suositellun suuttimen virtausaukon koon. Kevyemmät pinnoitteet vaativat pienen suuttimen, kun taas raskaammat pinnoitteet tarvitsevat suuremman suuttimen. Lähes kaikki maalivalmistajat ilmoittavat suositellut suutinkoot maalipurkin etiketissä tai tuotteen teknisissä tiedoissa.

Valitse suuttimen koko suuttimen arvion perusteella ruiskumaalaus työtäsi varten. Varmista, että korkeapaineruiskusi tehot ja tuotto riittävät käytettävälle maalaussuuttimelle. Ruiskutusviuhka voi jäädä vajaaksi, jos maaliruiskusi tehot eivät pysy suuttimen perässä. Jos suunnittelet usean maalauspistoolin käyttöä työssäsi, niin tarkista korkeapaineruiskun tehot kahden maalauspistoolin käytön osalta.

Maalaussuuttimien suuntaa antavat suutinkoot yleisille pinnoitemateriaaleille:

Lakat ja petsit: 0,009 - 0,013 tuumaa

Öljypohjaiset maalit: 0,013 - 0,015 tuumaa

Lateksit: 0,015 - 0,019 tuumaa

Paksu lateksi tai sileä elastomeerinen pinnoite: 0,021 - 0,025 tuumaa

Elastomeerinen ja täyteseos: 0,025 - 0,035 tuumaa tai suurempi

Useimmat maalaussuuttimet tunnistetaan kolminumeroisella numerokoodilla. Ensimmäinen numero kerrottaessa kahdella, kertoo, kuinka leveän viuhkan suutin tuottaa ollessaan 30 cm etäisyydellä ruiskutettavasta pinnasta. Kaksi seuraavaa numeroa ilmaisevat suuttimen aukon koon tuhannesosa tuumana, mikä määrittää kuinka paljon ruiskutettavaa materiaalia suuttimen reiästä virtaa. Esimerkiksi 515-suutin suihkuttaa 10 tuumaa leveän viuhkan, eli n. 25 cm viuhkan 30 cm etäisyydeltä ja sen virtausaukko on 15 tuhannesosaa tuumasta.

Esimerkkeinä:

313-suutin ja 317-suutin

  • molemmilla on sama viuhkan leveys. Suuttimilla on kuitenkin eri suuruinen virtausaukko, josta ruiskutettava materiaali tulee läpi, joten isompi virtausaukko päästää enemmän ruiskutettavaa materiaalia samalle pinta-alalle. Tarkoittaa sitä että yhdellä ruiskutuskerralla saadaan aikaan paksumpi kalvo.

415-suutin ja 215-suutin

  • molemmilla on sama virtausaukon koko – 15 tuhannesosaa tuumasta. Mutta 415-suutin ruiskuttaa 8 tuuman eli n. 20 cm leveän viuhkan, kun taas 215-suutin suihkuttaa 4 tuuman eli n. 10 cm viuhkan. Koska sama määrä maalia virtaa suuttimen aukosta, mutta se levitetään laajemmalle pinta-alalle, niin 415-suutin ruiskuttaa ohuemman kalvon.

Maalaussuuttimen kulumisen vaikutukset taloudellisesta näkökulmasta

Kun suuttimen ruiskutusaukon koko kasvaa ja viuhkan leveys pienenee, niin kulumisella on vaikutusta ruiskutusviuhkan kuvioon. Suutin kannattaa vaihtaa, kun vähääkään aistii suuttimen ollessa kulunut, koska materiaalikustannukset nousevat nopeasti.

Jatkuva kuluneella suuttimella ruiskuttaminen johtaa yksinkertaisesti huonolaatuiseen ruiskutusjälkeen ja merkittävään maalin ja työajan hukkaan.

Toinen negatiivinen vaikutus kuluneen suuttimen käytöllä on, kun ruisku joutuu tekemään enemmän työtä pumpatakseen tarvittavan määrän maalia suuttimen läpi. Tämä näkyy hyvin nopeasti varsinkin työjäljessä, jos käytät suutinta, joka on ruiskun maksimitehojen rajoilla. Ruisku ei yksinkertaisesti pysy enää tarvittavan tuoton perässä, joten suutin piirtää vajaata kuviota. Ruiskun ylirasitus johtaa myös lyhyempiin huoltoväleihin ja täten nostaa projektikustannuksia ajan mittaan.

Esimerkki 2,4 m korkean ja 1,0 m leveän seinän ruiskutuksesta uuden ja kuluneen suuttimen kanssa:

Suuremman virtauksen ja useampien ruiskutusvetojen johdosta maalin kulutus jopa 50% suurempi kuluneella suuttimella kuin uudella suuttimella. Ruiskutusvetojen määrä kasvaa jopa 30%:a. Työaika pitenee huomattavasti. Ruiskutuslaatu heikkenee, sillä kapeammalla viuhkalla ylivetojen kohdistaminen on vaikeampaa. Lisäksi tietyillä maaleilla ylikalvo heikentää maalin teknisiä ominaisuuksia.

SERSALE OY Maalauslaitteiden erikoisliike

02 4384 615
info@sersale.fi

Aukioloajat

Maanantai-perjantai: 08.00- 17:00

Toimipisteemme sijaitsee Raisiossa
Huhkon teollisuusalueella, aivan
Turun rajalla.

Tuijussuontie 4
21280, Raisio
Lähellä paikkaa Turku
Luotettava kumppani
logo