Oletko uusi maalausalan yrittäjä ja innostunut kattomaalausprojekteista? Kokosimme hyödyllisiä vinkkejä ja apuja, jotka kannattaa ottaa huomioon tuotehankinnoissa ja projektin kustannuksien laskennassa. Kattojen maalaus kesäisin on ihan kannattavaa bisnestä, varsinkin, jos Suomen suvi on kelien puolesta suosiollinen ja vie projektit alusta loppuun huolellisesti ammattikäyttöön tarkoitetuilla tuotteilla ja varusteilla.
Kattomaalauksissa onnistuminen ei vaadi pelkästään tietoa, taitoa tai huolellisuutta. Oikeat materiaalivalinnat eri kohteisiin sekä oikeat työmenetelmät asianmukaisella kalustolla varmistavat menestyksellisen urakoinnin.. Saat tietoa siitä, kuinka tekniset seikat, kuten suuttimen koko ja valinta, määrittävät ruiskutuksen laadun, ja miten voit valita optimaalisen suuttimen erilaisiin maalausprojekteihin.
Tämä artikkeli tarjoaa sinulle tarvittavat tiedot, jotta voit tehdä viisaita valintoja ja parantaa työsi laatua ja tehokkuutta.
Ulkokattojen maalausprojektit pintapuolisesti läpi käytynä:
Katon kunnon tarkastus
Omakotitaloissa pelti- ja tiilikatot ovat useasti hyvin pitkäikäisiä varsinkin, jos niistä on huolehdittu asianmukaisesti. Katto tulee tarkastaa ennen projektia mahdollisilta vuoto- ja ruostekohdilta ja suorittaa tarvittavat toimenpiteet vahingoittuneille kohdille ennen pinnoitustyön aloittamista. Katon uusi pinnoitus voi pidentää sen käyttöikää merkittävästi ja on aina asiakkaalle paljon halvempi ratkaisu, kuin kokonaan uusi katto. Uusi pinnoite suojaa kattoa tehokkaasti mm. auringolta, sateelta ja tuulelta.
Katon puhdistus ja esikäsittely
Aloitteleva kattomaalari! Tämän kohdan suorittamalla perusteellisesti tulet välttymään monen monelta reklamaatiokeikalta tulevaisuudessa. Tästä työvaiheesta ei kannata tinkiä, ellet halua ensimmäisen kesän jälkeen juosta pelkästään reklaamiokorjausten perässä.
Tämä vaihe alkaa perusteellisella puhdistuksella, jolla poistetaan lika, sammaleet, ruoste ja irtonainen maali. Puhdistus tehdään yleensä ammattikäyttöön tarkoitetulla painepesurilla, jonka tehokkuuden on oltava riittävä kaiken lian ja irtomaalin irrottamiseksi.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää ruostevaurioihin. Ruosteiset kohdat teräsharjataan tai hiotaan koneellisesti huolellisesti ja käsitellään sen jälkeen siihen tarkoitetulla primerilla tai ruostetta estävällä pohjamaalilla maalinvalmistajan ohjeiden mukaisesti. Näin varmistetaan, että maali tai pinnoite tarttuu kunnolla alustaansa ja antaa siten pitkäikäisen suojan katolle.
Jos kattoa on aikaisemmin maalattu, on tärkeää tarkistaa vanhan maalin kunto. Hilseilevä tai kupliva maali tulee poistaa, jotta uusi maalipinta pysyy tasaisena ja kiinni katossa. Pohjatyön päätteeksi katon annetaan kuivua täysin, ennen kuin varsinaista maalausprosessia aloitetaan. Huolellisesti tehty esikäsittely takaa katon kauniin ulkonäön ja pitkän iän.
Katon maalausprosessi
Kattomaalarit käyttävät yleensä työssään ammattikäyttöön tarkoitettua sähkötoimista korkeapainemaaliruiskua. Ruiskun kaveriksi tarvitset aina tietenkin työletkun ja korkeapainepistoolin. Meidän välittämät Airlesscon sähkötoimiset ruiskupaketit sisältävät aina Prolight 500 korkeapainepistoolin, 15m korkeapaineletkun, sekä kääntösuutinrungon suuttimella (koko valinnan mukaan).. Lisäksi laitteessa on vakiona erillinen korkeapainesuodatinyksikkö sekö elektroninen painemittari. Ruiskun kokovalintaan vaikuttavat mm. maalausprojektien suuruus, käytettävän letkun pituus, käytettävä maali tai pinnoite jne. Ole yhteydessä asiantuntevaan tiimiimme, jos tarvitset apua tuotteiden valinnan kanssa.
Sopivimman suutinkoon valintaan vaikuttavat niin ikään useat tekijät, kuten ruiskumaalauslaitteen koko, pinnoitettavan kohteen koko ja muodot, tavoiteltava kalvonpaksuus sekä tässäkin tietenkin ruiskutettava pinnoite. Myös ruiskuttajan kokemuksella, käden taidoilla ja sopivan ruiskutuspaineen löytämisellä on vaikutusta. Suutinkoon valinta vaikuttaa hieman kaikkeen. Sillä on merkitystä mm. ohiruiskutukseen, yli- tai alikalvoihin, työn laatuun, työnopeuteen ja kuormittavuuteen. Näiden yhteisvaikutus saattaa olla kriittinen projektikustannusten ja siten työn kannattavuuden kannalta.
Suutinkoko vaikuttaa merkittävästi maalin virtaukseen ja painehäviöön. Oikean kokoinen suutinkoko mahdollistaa tarkemman hallinnan ja minimoi ohiruiskutuksen. Vastaavasti työhön käytettävä aika voi helposti puolittua, mikäli haluttu kalvonpaksuus saavutetaan jo ensimmäisellä ruiskutuskerralla.
Suuttimen sopiva astekulma on yleensä 40°-60°, riikäli kohde on laajapintainen ja tasainen. Suuttimen rei'än koko ilmoitetaan yleensä ns. ekvivalenttihalkaisijana ja tuumakokona, myös Euroopassa. Pelti- ja tiilikattojen yleisimmät maalit ruiskutetaan 0,013"–0,017" suuttimilla. Näistä on toki poikkeuksia, yleensä suurempaan suuntaan, joten suosittelemme aina varmistamaan sen kyseisen tuotteen tuoteselosteesta..
- Yleisimmin käytettävät suuttimet kattomaalauksiin mm.: Uni tip 413, 415, 417, 513, 515, 517 ja ARV 413, 415, 417, 513, 515, 517
- Kääntösuuttimelle tarvitset aina kääntösuutinrungon. Maalauspistoolien valmistajat käyttävät eri kierteitä, joten varmistathan, että valitset sopivan kääntösuutinrungon. Me tunnistamme kaikki pistoolimerkit pelkän kuvan perusteella ja osaamme valita juuri oikean suutinrungon tarpeisiisi.
- Tasaisilla katoilla tai esimerkiksi henkilönostimen korista suoritettavissa ruiskutuksissa kattomaalarit käyttävät usein pistoolin ja suuttimen väliin asennettavaa suutinjatketta. Näin ruiskutuksen voi suorittaa mukavammassa työasennossa ja ruiskuttajan ulottuvuus paranee.
Erityisen tärkeää on antaa maalipinnan kuivua riittävästi jokaisen maalauskerroksen jälkeen. Päällemaalausaika on yleensä se aika, joka täytyy odottaa ennen seuraavan kalvon levitystä. Joissakin erikoistapauksissa puhutaan myös aikaikkunasta, joka tarkoittaa sitä, että päällemaalauksella on myös maksimiaika, jonka jälkeen toteutettu maalaus saattaa vaatia lisäkäsittelyitä, kuten maalipinnan tuoreistaminen kemiallisesti tai sen karheuttaminen mekaanisesti. Noudata maalinvalmistajan ohjeita tinkimättä.
Sään vaikutus maalausprojektiin on myös huomioitava. Liian kuuma tai kylmä sää, kosteus sekä suora auringonpaiste vaikuttavat kaikki, paitsi maalin kuivumiseen, myös tartuntaan. Esimerkiksi alustan lämpötilan laskiessa lähelle kastepistettä vaarannetaan maalin tartunta. Ihanteellisin maalaussää on kuiva ja pilvinen, jolloin lämpötila ja ilmankosteus ovat maltillisia. Vältä maalaamista sateella tai kovassa tuulessa, jotka voivat levittää likaa ja roskia maalipintaan ja häiritä maalin kuivumista.
Yhteenvetona, maalaustyössä menestyminen edellyttää valmistajan ohjeiden tarkkaa seuraamista, ammattikäyttöön tarkoitettuja työvälineitä ja sääolosuhteiden huomioimista. Näiden seikkojen huomioiminen auttaa varmistamaan laadukkaan ja kestävän lopputuloksen.
Tutustu Airlesscon sähkötoimisiin korkeapainemaaliruiskuihin ja Euromairin ammattikäyttöön suunniteltuihin korkeapainepesureihin.