banner

Suurpaineruiskumaalaus

Korkepaineruiskumaalaus

Oli kyseessä sitten pienemmät kappaleet tai suuremmat pinnat, niin teollisuuden eri alojen yhtenä suosituimpana pinnoitusmenetelmänä on jo kauan ollut korkeapaineruiskumaalaus. Suomessa se yleistyi jo pikkuhiljaa 1960 luvulla ja tähän päivään asti pinnoitusmenetelmä on edelleen suuressa suosiossa teollisuuden eri aloilla. Eniten käytetty maalausmenetelmä konepajoissa, telakoilla ja korroosionestossa. Menetelmää käytetään nykyään myös paljon puusepänteollisuudessa ja erilaisissa tuotemaalauksissa.

Korkeapaineruiskutus on saavuttanut myös metalliteollisuuden tuotemaalauksissa suuren suosion. Kodinkoneet, maatalouskoneet, kaivosteollisuuden koneet ja raskaan ajoneuvokaluston pintakäsittely tapahtuu useasti korkeapaineruiskutuksella.

Korkeapaineruiskumaalauksissa maalin hajoaminen perustuu suureen paine-eroon, joka syntyy virtauksesta ahtaan maalaussuuttimen läpi. Ensin maali syötetään korkeapaineletkun läpi maalauspistoolille ja sitten pistoolissa se ohjataan maalaussuuttimeen. Maali hajoaa hienoksi sumuksi ja suuren nopeuden ansiosta se tunkeutuu tehokkaasti ruiskutettavan kappaleen pintaan ja myös vaikeisimpiinkin paikkoihin. Tätä menetelmää kutsutaan myös ilmattomaksi ruiskutukseksi (airless), koska itse maalin hajottamiseen ei käytetä lainkaan paineilmaa.

Korkeapaineruiskut ilmattomaan ruiskutukseen

Ilmattomassa korkeapaineruiskutuksessa tarvittava paine saavutetaan yleensä mäntätoimisilla korkeapaineruiskuilla. Korkeapaineruiskut (mallista riippuen) nostaa syötettävän paineen yleensä 10-80 kertaiseksi sen mukaan, mikä on käytettävän korkeapaineruiskun painesuhde. Pumpuissa on siis ilma- ja maalimäntä. Painesuhde muodostuu ilmamoottorin männän pinta-alan ollessa monta kertaa suurempi, kuin maalimännän. Paineilmatoimisen korkeapaineruiskun hankinnassa tuleekin juuri kiinnittää huomiota laitteen painesuhteeseen ja tuottoon eli kapasiteettiin. Kapasiteetti ilmoitetaan litroina / minuutti. Kapasiteetiltaan liian pieni pumppu ei välttämättä pysty hajottamaan tasaisesti maalia vaikka painesuhde olisikin riittävän suuri. Yksinkertaisina esimerkkeinä paineilmatoimiset korkeapaineruiskut WIWAlta:

WIWA Profit 4233 korkeapaineruisku:

Pieni ja edullinen laite. Pienestä koostaan huolimatta saavuttaa jopa 33:1 painesuhteen, jonka ansiosta päästään n. 264 barin ruiskutuspaineeseen. Pienellä laitteella tuotto on n. 4,2l / min

WIWA Herkules GX 270088 korkeapaineruisku

Suurempi ja tehokkaampi laite, joka sijoittuu markkinoilla suurimpaan kokoluokkaan. Painesuhde 88:1 ja päästään 500barin ruiskutuspaineisiin ja tuotto 9,2l / min. Herkules GX -sarjan laitteilla pääsee myös jopa 33l / min tuottoon laitesarjan eri malleilla.

Tutustu lisää WIWAn valmistamiin korkeapaineruiskuihin.

SERSALE OY Maalauslaitteiden erikoisliike

02 4384 615
info@sersale.fi

Aukioloajat

Maanantai-perjantai: 08.00- 17:00

Toimipisteemme sijaitsee Raisiossa
Huhkon teollisuusalueella, aivan
Turun rajalla.

Tuijussuontie 4
21280, Raisio
Lähellä paikkaa Turku
Luotettava kumppani
logo